Krab acne

Wat is krab acne en wat kan je eraan doen?

voorbeeld van krab acne

Wat is Krab acne?

Bij krab acne wordt de huid met een vergrootspiegel meerdere malen per dag geïnspecteerd op minuscule onvolkomenheden. De kleinste oneffenheid wordt tot bloedens toe met de nagels of – erger nog – met naaldjes, pincetten en schaartjes verwijderd. Hygiëne hierbij vaak over het hoofd gezien. De drang om de pukkel te verwijderen is groter dan het onder ogen zien van de consequenties. Door herhaaldelijk de huid op dezelfde plaats te beschadigen kunnen er flinke infecties ontstaan. Dit heeft blijvende littekenvorming en hyperpigmentatie tot gevolg. Bacteriën, virussen en schimmels grijpen hun kans om zich te vermenigvuldigen in de open wondjes, waardoor nog meer ontstekingen ontstaan.

DIEPERE INFECTIES DOOR KRABBEN

Kortom: algehele malaise en het immuunsysteem draait overuren om het lichaam te beschermen tegen diepere infecties. Soms zijn de beschadigingen zo diep dat er geen enkele pigmentatie meer te zien is en de huid plaatselijk lichtroze tot wit kleurt. De nagelafdrukken worden permanent in de huid gegrift. Niets blijft gespaard bij krab acne: korstjes, wondjes die net aan het genezen zijn, moedervlekken, puistjes en mee-eters zijn allemaal ‘dankbare objecten’ om het vervelende (stress) gevoel op dat moment weg te pulken. Ook de lippen moeten het vaak ontgelden. Elk velletje wordt losgetrokken waardoor de lippen en de huid rondom de mond in een constant ontstekingsstadium verkeren.

Wie krijgen deze pukkeltjes?

Je ziet deze gistpukkeltjes en puistjes vooral vaak bij jongeren. Het kan echter op elke leeftijd voorkomen.Er zijn factoren die het ontstaan van de puistjes bevorderen. In landen waar een warm en vochtig klimaat heerst komen deze ontstekingen van de haarzakjes vaker voor. Zweet kan dan ook een oorzaak zijn van gistpuistjes. Ook draagt een vette crème of afsluitende kleding eraan toe bij dat deze huidziekte veroorzaakt of verergerd wordt.

PIJN IS FIJN

Het friemelen, krabben en drukken in de huid geeft aan de patiënt een voldaan en gelukzalig gevoel. Al kan daardoor een permanente beschadiging en zelfs verminking van de huid ontstaan. De pijn maakt plaats voor opluchting en tijdelijke rust. Het lijkt of er tijdens het krabben endorfine en dopamine vrijkomt die een bepaalde pijnstillende werking uitoefenen (hier wordt ook daadwerkelijk wetenschappelijk onderzoek naar gedaan). En het blijft niet bij deze handelingen alleen. Nee, er wordt flink gescrubd en schoongeboend, waarna het gehele gezicht met alcohol wordt gedesinfecteerd. Gevolg: een overmatig droge, gevoelige en dunne huid die zeer ontvankelijk is voor infecties. 

VICIEUZE CIRKEL

Het is dus één grote vicieuze cirkel waarin iemand terechtkomt. Uiteindelijk kan dit ontaarden in een OCS, Obsessieve-compulsieve Stoornis, een psychische aandoening die in het DSM-V gecategoriseerd wordt. DSM staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, een van oorsprong Amerikaans handboek voor gedragsstoornissen. Een verwante stoornis is het excessieve nagels bijten waarbij tot op de levende laag de vingers worden afgekloven, evenals trichotillomanie waarbij men de haren zo strak om elkaar heen draait of uittrekt dat er blijvend kale plekken op de hoofdhuid ontstaan.

Ik werk mét de huid

Niet tegen de huid. Alles dat ik adviseer en uitvoer tijdens de behandelingen sluit 100% aan bij de huid zonder trauma te creëren.