Grove Poriën

Wat zijn grove poriën en wat kan je eraan doen?

De belofte van kleine huidporiën

In de bladen, op televisie en op social media zien en lezen we diverse huidverzorgingsproducten die ons kleinere huidporiën beloven. Soms beloven ze zelfs een compleet porie-vrije huid. Maar kunnen peelings, serums, poriënstrips, maskers en cleansers je poriën echt verkleinen?

Poriën kun je niet elimineren

Je voelt het al aan, huidverzorgingsproducten kunnen je poriën niet verkleinen tot een onzichtbare grootte. Nog belangrijker, je wilt en kan je poriën helemaal niet ‘elimineren’, ze spelen een essentiële rol bij het handhaven van je huidbarrière en de gezondheid van je huid. Maar ik ben een master in het uitzuiveren van de huid poriën. Zorg dat de poriën elke 6-10 weken laat uitzuiveren. De huid blijft glad en de poriën zo klein mogelijk.

Openingen van haarzakjes

Poriën zijn eigenlijk openingen van haarzakjes. Poriën bevatten eigen talgklieren die talg (ookwel sebum genoemd) produceren. Talg zorgt voor de bescherming van je huid, huidhydratatie en de huidzuurgraad. Verstoring van je talgbalans kan leiden tot een droge huid, zeker als de balans te laag is. Teveel aan talg kan juist weer puistjes veroorzaken.

Wat zijn de oorzaken van grove poriën?

Mogelijke oorzakelijke factoren van grove gezichtsporiën zijn invloeden van buitenaf en binnenuit. Factoren zoals geslacht, genetische aanleg, ouder worden, chronisch blootstelling aan ultraviolet licht, comedogene cosmetica (= cosmetica die de poriën afsluiten en acne veroorzaken) en acne. Maar ook te veel talgafscheiding (ook wel seborroe genoemd), waardoor puistjes en mee-eters ontstaan. Make-up resten, luchtvervuiling die in de poriën terecht komen en ze verstoppen en tenslotte dode huidcellen die zich ophopen in de poriën.

Ik werk mét de huid

Niet tegen de huid. Alles dat ik adviseer en uitvoer tijdens de behandelingen sluit 100% aan bij de huid zonder trauma te creëren.