Gistpuistjes

Wat zijn gistpuistjes en wat kan je eraan doen?

huid met gietpuistjes

Wat zijn gietpuistjes?

Gistpuistjes zijn pukkeltjes die vooral ontstaan op het voorhoofd, de rug en op de borst. Dit komt door een hardnekkige ontsteking van de haarzakjes waardoor de jeukende pukkeltjes ontstaan. De ontstekingen worden veroorzaakt door gist. Er kunnen talloze rode bultjes en puistjes zo groot als een speldenknop op de huid zichtbaar zijn. Het meest komt het voor op de borst en rug, maar soms zelfs in het gelaat. Andere namen voor gistpuistjes zijn Malassezia Folliculitis en Pityrosporon Folliculites.


Nu, met het dragen van de mondkapjes, komt het fenomeen veelvuldiger voor. Op de huid van de mens leven niet alleen bacteriën, maar ook schimmels en gisten. Pityrosporon Folliculites is daar één van. Deze gist komt bij gezonde personen overal op het lichaam voor, ook op het behaarde hoofd. De gist is voor zijn groei afhankelijk van lipiden (vetten), en kan dus goed leven op een vettige huid.

Mensen met deze huidaandoening hebben puistjes met verstopte poriën die vooral op het voorhoofd, de kaaklijn, langs de haargrens en in de nek zitten. Het zijn kleine bultjes die rood of kleurloos zijn maar vreselijk kunnen jeuken. Mensen met gistpuistjes kunnen helemaal onder zitten. Iedereen kan deze huidaandoening krijgen, maar het komt vaker voor bij mensen die allergisch of astmatisch aangelegd zijn.

Hoe ontstaan gistpuistjes?

De gistpuistjes ontstaan door een ontsteking van de haarzakjes die door de gist (Malassezia Furfur) wordt veroorzaakt. Iedereen heeft dit gist in zijn lichaam maar het zorgt zelden voor problemen. Wanneer er sprake is van een flink toegenomen productie van de gisten in de haarzakjes, kunnen de jeukende puistjes of pukkeltjes ontstaan.
Astma of allergie kan een trigger zijn. Heb je Keratosis Pilaris (een verstoorde uitrijping van hoorncellen waardoor bobbeltjes op de huid ontstaan)? Dan is de kans groter dat je ook last krijgt van gistpuistjes.


Folliculitis wordt ook wel uitgelokt door irritatie van de huid door een chemische of fysieke oorzaak, bijvoorbeeld na het scheren of door het dragen van strakke kleding. Folliculitis kan ook ontstaan door overmatig gebruik van vette zalven of oliën die de poriën afsluiten, waardoor er verstopping optreedt van de talgklier of het haarzakje. Soms raken beiden verstopt. Een inwendig geneesmiddel kan ook bijdragen aan het ontstaan van folliculitis.

Er kan wel of geen infectie ontstaan. Als er een infectie optreedt wordt deze meestal veroorzaakt door bacteriën. Stafylokokken zijn dan de boosdoener. Stel je neemt een bad in een lekker warme whirlpool. In het water kunnen zich Pseudomonas bacteriën bevinden. Als men een bad neemt waarin deze bacteriën zich bevinden kan er een huidafwijking optreden. Meestal zitten de huidafwijkingen dan in het zwembroekgebied. Folliculitis veroorzaakt door een bacterie of gist is niet besmettelijk voor andere personen.

Wie krijgen deze pukkeltjes?

Je ziet deze gistpukkeltjes en puistjes vooral vaak bij jongeren. Het kan echter op elke leeftijd voorkomen.
Er zijn factoren die het ontstaan van de puistjes bevorderen. In landen waar een warm en vochtig klimaat heerst komen deze ontstekingen van de haarzakjes vaker voor. Zweet kan dan ook een oorzaak zijn van gistpuistjes. Ook draagt een vette crème of afsluitende kleding eraan toe bij dat deze huidziekte veroorzaakt of verergerd wordt.


Mensen met een verlaagde weerstand, diabetes of een natuurlijke aanleg om veel talg aan te maken hebben ook een verhoogd risico om gistpuistjes te krijgen.

Hoe kan je gistpuistjes behandelen?

Het is van belang om eventuele uitlokkende factoren, zoals hierboven beschreven, zo veel mogelijk aan te pakken. Draag bij voorkeur luchtige, niet knellende kleding. Wanneer dit niet het gewenste resultaat geeft, kan je de huisarts vragen een geneesmiddel voor te schrijven.

Er wordt vaak geprobeerd met een zalf of een crème het probleem op te lossen. Het nadeel is van op de huid een product smeren, dat het vaak niet doordringt in het haarzakje. Als een zalf of crème niet helpt zal de arts mogelijk kiezen voor een ander middel, zoals een pil.

WAT IS HET ADVIES OM GISTPUISTJES TE BEHANDELEN?

Wat kan de arts voorschrijven om gistpuistjes te behandelen?• Seleensulfide: dit middel wordt op de huid aangebracht en later met water afgespoeld. Er zijn diverse behandelschema’s voor dit middel.• Ketoconazol crème: dit middel wordt gedurende enkele weken op de plekken van de gistpuistjes aangebracht. Dit middel wordt vooral gebruikt als er een beperkt deel van de huid aangedaan is.• Econazolspray: De spray moet 2x daags gesprayd worden op de aangedane huid. De behandelduur betreft zo’n 2 à 3 weken.• Benzoylperoxide/Miconazol crème: de combinatie van deze twee middelen kan goede resultaten geven. Je kan dit middel ook zonder recept kopen bij de apotheek.• Itraconazo tabletten: wanneer de bovenstaande behandelingen geen succes geven kan de arts besluiten om je te behandelen met anti-gist tabletten. Meestal is dit een kuur van 1 à 2 weken.

 
 

Ik werk mét de huid

Niet tegen de huid. Alles dat ik adviseer en uitvoer tijdens de behandelingen sluit 100% aan bij de huid zonder trauma te creëren.